luni, 26 mai 2008

7th story - shadow of the day

"SCENA 3.
Ai supravieţuit. Ai văzut că nu a fost atât de greu? Dar ce faci acum? Da, mă uit la tine, da, te văd, da, te privesc acum şi nu îmi pot explica ce este cu tine. Ştii bine că este doar o piesă de teatru, nu-i aşa? Încă îţi prezint instrucţiunile, deja a venit noaptea, aproape am terminat şi apoi vei înţelege şi tu. De ce eşti aşa împietrită, păpuşă fără chip? Îmi dau seama că, de fapt, culoarea părului tău alternează între nuanţe gri închis şi roşcate, care se bat cap în cap la întâlnirea molatică a luminii artificiale de la lampa de pe birou. Da, ştiu, niciodată nu ţi-au plăcut lucrurile concrete, dar nici cele abstracte, din moment ce abia aştepţi ca eu să termin. Ceea ce se întâmplă acum este o învăţătură, nu încerca să mai scapi, este pentru binele tău, ai încredere în mine. Dacă stăm să ne gândim mai bine, nici tu nu eşti ceva concret. Abstract într-o lume a figurinelor de ceară, cu ochii violet, poate aşa. Oricum epatezi prin nimicul tău. Nu vezi? Încerci să rămîi treaz pentru că ţi-am interzis eu să închizi ochii. Doamne, eşti atât de uşor de manipulat, parcă eşti o jucărie. Dar să ştii că de multe ori, jucăriile sunt mult mai şirete decât oamenii. Ştii de ce? Pentru că nu le poţi citi nimic pe chip, decât liniile şi petele de culoare primite din fabricaţie. Aşadar, nu eşti o păpuşă, eşti om! Normal că eşti om, eşti actorul meu, dar în piesa ta de teatru. Vreau să îţi arăt ceva cu toată povestea asta...vei vedea.
Îmi place ce am reuşit să te învăţ azi, până acum! Este ca şi când ai privi un portret imens câtea minute în şir, un portret care, aparent, nu mai are nimic de ascuns de privirea ta focalizată şi atentă. Brusc, se metamorfozează...discret. Portretul care până atunci prezenta un chip serios, acum zâmbeşte larg. Vei zice că asta numai metamorfozare nu se poate numi, dar este cuvântul potrivit! Nu mă întreba de ce şi te rog, nu încerca să găseşti niciun răspuns. Este metamorfoza trăsăturilor în universul expresiei aceluiaşi chip. Trebuie să vezi cu ochii tăi şi să simţi cu propriul suflet spaima ştearsă atunci când figura impasibilă a domnişoarei Christina a lui Eliade se transformă, în faţa ta, în expresia unei Christine cu surâs cuceritor, cu o frunte prea netedă şi cu obrajii prea roşii pentru ca totul să fi avut loc în realitate.
Aşa ai face şi tu, după ce, în decursul zilei de azi, eu ţi-am interzis anumite lucruri. Ai răbufni la un moment dat şi ai exprima tot ceea ce ţi-am interzis să exprimi. Dar acum nu poţi. Eşti prea obosit. Ştiu că nu vrei să mă derutezi, chiar eşti obosit.
Nu te înţeleg pe de altă parte. Acum, nu ţi-am mai zis să nu îţi închizi ochii. Se pare că acum tu nu mai vrei să îi închizi. De ce încerci în continuu să îţi ţii ochii deschişi, să îţi laşi chipul fără expresie, fruntea încreţită şi buzele uscate, când tot ce ai de făcut este să mergi la culcare?
Pleoape, paravane mari, portocalii deschis, cu mişcări leneşe dar parcă de neoprit precum moira care taie firul vieţii. Pleoape, cu delicateţea unei balerine aşezându-se pe scaunul tapiţat cu catifea verde închis, în faţa măsuţei mici de sticlă de pe o terasă, pe care se serveşte ceai în ceşti trandafirii. Lasă-le să îţi acopere ochii, lasă-le să fie un voal fin căzând din tiara unei mirese peste ochii pe care te oboseşti să îi mai ţii deschişi. Poezie de leagăn. Lasă-le să te conducă încet spre starea aceea de amorţeală odihnitoare, spre somn. Dimineaţă vei fi bine, dar acum...
Nu înţeleg de ce îţi laşi buzele să devină atât de uscate. Este ca şi când ar burniţa peste un boboc de floare portocaliu. O nouă adiere obscură le face să se transforme încet, treptat, pe nesimţite, în două trepte dintr-un şir lung de alte trepte ce urcă spre templul Artemisei."


* un alt fragment din proza mea scurta Teatru Mut :)..

sâmbătă, 17 mai 2008

6th story - middle of yesterday



Middle of yesterday

SCENA 2
. Mă bucur că ai revenit! Am să te rog să îţi cobori încet mâna. Încearcă să zâmbeşti puţin şi uită-te în partea dreaptă. Întoarce-ţi capul brusc! Da, acum avem nevoie de detalii rebele! Râzi, da, aşa, foarte bine. Este ora trei după-masa. Cred că este ora trei şi câteva secunde, nu ştiu exact. Îndepărtează-ţi şuviţele din ochii care ştiu bine că mă caută. Nu mă vei vedea curând, nu ştiu sigur dacă am să îţi dezvălui
cine sunt chiar şi când vom termina piesa, dar ceea ce contează e că eu sunt regizorul vieţii tale. Eu îţi spun ce să faci. Haide, îndepărtează-ţi şuviţele din ochi, ridică din umeri şi uită-te în jur derutat. Zâmbeşte, te rog!

Buzele vor deveni roşii, mult prea roşii. Faţa ţi se va albi atât de tare, încât vei părea o fiinţă fără contur, partea lipsă a peretelui din spatele tău. Exact! Rămâi cu buzele întredeschide şi cu ochii aţintiţi perfect asupra locului în care crezi că mă aflu. Deschide-i atât de tare, încât să pot vedea perfect cadranul irisului violet, opac din cauza groazei şi a incapacităţii de a acţiona liber şi nu sub comanda mea, atât de opac ‚încât începe încet, cu picături de teamă, să reflecte corpurile care te înconjoară. Am anticipat asta. Ştiam că o să ţi se facă frică fără să îţi ordon eu asta, ştiam că o să te îngrozească gândul că nu vei scăpa din jocul acesta. Dar nu ai ce face, eu îţi spun că nu ai ce face. Trebuie să se termine ziua ca să poţi scăpa! Mai e mult până atunci.

Voi utiliza câteva efecte speciale. Cred că voi combina ploaia cu vântul. Vor fi aliaţi, el va bate şi ea va cădea din aceeaşi direcţie, nu vreau ca cele două elemente să se respingă. Expresia ta va deveni împietrită. Întreci aşteptările, felicitări! Pe faţa ta văd puncte negre şi violet, picurând din ochii tăi. Pe bărbie, puncte roşii îngheţate. Părul răvăşit se aşează pe faţă, ca un cadru nespecificat şi nesolicitat, dar care se potriveşte perfect. Am să te rog acum, când expresia ta constituie un tot împreună cu cele două elemente, am să te rog să te duci pe terasa aceea goală şi să te aşezi pe scaunul acela ud. Un scaun din argint acoperit cu noroi, tapiţat cu catifea vişinie. Aşează-te. Să nu închizi ochii, să nu îţi mişti buzele, să nu încerci să îndepărtezi părul din ochi. Rămâi exact aşa! Te-ai aşezat. Acum, sprijină-ţi cotul stând pe masa de sticlă rotundă, din faţa ta. Ai grijă să nu te tai! Forma ei rotundă nu este o garanţie pentru inexistenţa colţurilor ascuţite! Ţi-am zis eu la început că logica şi matematica nu au ce căuta aici! Sprijină-ţi bărbia în palma stângă. Şi aşteaptă să se termine furtuna. Nu mai este mult până când vine seara, până când totul se linişteşte şi până când mirosul de funingine răscolită, adusă din abisul hornurilor în aerul confuz va fi înlocuit cu cel de ceai de zmeură. Sper să rezişti. Nu îţi este frig, nu? Şi nici frică, nu-i aşa? Atunci e totul bine... Mai ai un pic răbdare, până când va începe ultima...

* un fragment din proza mea scurta Teatru mut... + fotografiile dintr-o dupa-masa.. :)

5th story - widmung für niemand


N.T - wie es ist
(fragment)


Es ist weit wie das Meer und vielleicht auch schon schwer, ich frag mich wie das jetzt mit dir wär.. Ich ertrinke innerlich, die Gedanken treiben mich weit, weit weg zu dir. Keine Ahnung was passiert wenn ich’s trotzdem probier, bist du mein Netz und fängst mich auf? ..denn ich brauch dich schliesslich auch. Ich entferne mich von dir, doch ich will nicht weg von hier, will ganz nah bei dir sein..
Über schranken unsrer Sprachen ziehen wir hinfort, wir gehen getrennte Wege doch irgendwann treffen wir uns am selben Ort [...]

joi, 15 mai 2008

4th story - Alanis Morissette


Thank you - lyrics


"How bout me not blaming you for everything
How bout me enjoying the moment for once
How bout how good it feels to finally forgive you
How bout grieving it all one at a time

Thank you India
Thank you terror
Thank you disillusionment
Thank you frailty
Thank you consequence
Thank you thank you silence

The moment I let go of it was
The moment I got more than I could handle
The moment I jumped off of it was
The moment I touched down...

How bout no longer being masochistic
How bout remembering your divinity
How bout unabashedly bawling your eyes out
How bout not equating death with stopping"

3rd story - morning light


Morning Light

Cu tine vorbesc! Dacă eram sub forma unui sunet, m-ai fi auzit imediat! Dacă eram sub forma unei propoziţii, probabil m-ai fi citit înainte de a deschide ochii. Dacă eram sub forma unei lacrimi, m-ai fi şters din clipa în care m-ai fi simţit. Dacă eram o picătură de sânge, m-ai fi şters, intimidat, cu un şerveţel. Crede-mă că ai fi făcut tot posibilul ca şerveţelul să nu fie de altă culoare. Alb. Şi atât.

Oricum, nu sunt nimic din toate lucrurile astea. Aşadar, nu te pot trezi altfel decât rugându-te. Măcar prefă-te că te trezeşti! Uite, mă voi preface şi eu. Eu zic că este târziu, iar tu aprobi. De fapt, este dimineaţă. Te rog, hai să ne prefacem. Apoi, când ne vom amintit, haide să uităm că ne-am prefăcut. Haide să credem că eram doar noi înşine.

Ideea de a te ruga să te trezeşti mi se pare... normală. Vreau să îţi spun ceva. Dar ideea de a te ruga să te prefaci, măcar puţin, că te trezeşti din somn este nebună. Gândeşte şi tu logic – deşi logica nu ne ajută prea mult aici -... cum poate să fie posibil? Cum să te prefaci că te trezeşti? Mai mult decât ridicol, dar, deşi risc a deveni ilogică, iraţională, stupidă şi cu idei preconcepute, bizare, îţi cer asta. Totuşi. Gândeşte-te, imaginează-ţi ce frumos poate fi: prefă-te că te trezeşti! Continuă-ţi somnul, iar apoi am să te rog să te ridici încet din patul cu aşternut verde pal. Tu vei dormi în tot acest timp, înţelegi? Este o invitaţie la o piesă de teatru absurdă. Vreau să devii un actor mut, vreau să dormi şi să te ascund de lume. Nu te mai arăta aşa cum eşti tuturor! Te invit la un teatru mut, în care singurii actori sunt expresia şi gesturile. Vreau să te dedublezi, să devii personajul principal, vreau să devii actor, nu o marionetă din cârpe vişinii, în mâinile mele. Haide să îţi spun ce trebuie să faci. Nu e greu. Trebuie doar să trăieşti această zi cum îţi spun eu: dormind.

Ai înţeles? Acum fii atent. Bun venit în ACTUL 1, SCENA 1. Nu va fi greu, concentrează-te. Îţi spun ce să faci. Să începem...
Deschide ochii. În sfârşit, parcă văd două ceşti de cafea, din perspectiva tavanului crăpat în anumite locuri. În ele, jocuri de lumini difuze. Un contrast uimitor între ochii tăi şi restul feţei. Lăcrimează, bieţii de ei, din cauza somnului, se închid din cauza lui, se luptă şi, într-un final, cad pradă dorinţei de a rămâne închişi. Termină! Deschide ochii! Eşti atât de inexpresiv astfel. Îngrijorător de palid.

Aşa...acum e mai bine? Afişează-mi o expresie plictisită, somnoroasă, un fel de draperie roz, ale cărei cute devin trăsăturile unui chip. Şanţuri gri se pot observa la suprafaţa feţei tale, la baza ochilor migdalaţi. Ai buzele uscate, pe cale de a sângera. O liniuţă de un roşu electric va fi cea care, odată apărută pe buzele tale de un roz adormit, va scoate portretul tău din anonimat. Dar nu vreau nici cel mai mic detaliu rebel. Aşadar, nu vorbi! Oricum, este regula principală a jocului: doar expresie şi gesturi. Ascultă-mă în continuare.

Câteva şuviţe îţi obligă ochii să parcurgă din nou scurtătura către drogul numit somn, ele îţi obligă ochii să se închidă. Încearcă să le îndepărtezi uşor cu mîna. Opreşte-te. Acum lasă-ţi mâna în jos uşor, cu o expresie care regretă o vorbă rostită în grabă. Ai un aspect neglijent. Să continuăm...

Vreau să ai o expresie mirată în momentul în care... da, acum! O lumină aurie, un fir de pânză din ţesătura sacră a cerului ca o bombonieră va coborî pe părul tău. Încearcă să pari un pic surprins. Aşa. Ea alunecă uşor pe topoganul şuviţelor tale, încetineşte, se opreşte, apoi îşi continuă din nou drumul uşor de observat. Se rătăceşte o secundă şi apoi revine. Prinde viteză, accelerează, expresia ta devine şi mai mirată, mai repede şi mai repede, din ce în ce mai repede, până când... Of! Iar ai închis ochii! Stai liniştit, e bine, acum a dat o nouă culoare chipului tău. Şi totuşi... nu te mai încrunta. Vreau să ai fruntea netedă, ţi-am zis că nu vreau detalii rebele, doar este dimineaţă. Încearcă să suporţi puterea care te obligă să închizi din nou ochii. Încearcă să nu i te supui, deşi pericolul este iminent. Nu vreau să îi închizi, haide, rezistă! Ridică mâna stând în dreptul tâmplei şi încearcă să opreşti raza de soare. Nu, nu atât de repede! Repetă secvenţa aceasta, te rog. Încet, aşează-ţi mâna lângă tâmplă şi opreşte lumina. Perfect! Acum, am să te rog să rămâi astfel până când soarele va decide că a venit momentul de a-şi îndrepta solii spre un alt actor. Rămâi astfel până când îţi voi spune eu, adică până când va începe...

* un fragment din proza mea scurta Teatru mut... + fotografiile dintr-o dimineata

the 2nd story - dandelion's tale













A little dandelion
touches the sky

poza facuta intr-o zi despre care nu imi mai amintesc nimic ...






hello world!

miercuri, 14 mai 2008

the first story




Deoarece profilul meu http://flickr.com/photos/aisles are probleme (nu imi arata toate pozele pe care le-am postat, din nu stiu ce motiv) m-am decis sa imi postez pozele aici !hope u'll like them ;)

--- books and waffers ---





un buchet de flori uscate, dupa ce se terminase "Summer fresh"-ul. un parfum foarte delicat, care intrase in rutina camerei




--- probabil intr-un moment in care eram foarte fericita pentru ca scrisesem ceva ce mi se parea frumos.
probabil intr-un moment in care ma intrebam daca voi mai avea idei.
cel mai probabil, intr-un moment in care nu imi dadeam seama ca urmatorul subiect era in fata ochilor mei.

joi, 1 mai 2008

Aici


Pur si simplu... asa


Fara nume si fara contur. Aparent, un voal de o culoare dulce il imbratiseaza. La o privire mai atenta, un voal de funingine care elimina undele pastelate ce plutira incet in aer pana atunci. O casa de cultura, dar unde teatrul este mort in centru. Un centru arhiplin: magazine de menaj, de pantofi, masini, o toneta cu inghetata in timpul verii, un magazin chinezesc. Trei parcuri cu banci din culori vii, atat de vii incat prima ploaie afiseaza un poster ruginit peste lemnul lor. O sosea lunga. Aceeasi sosea care isi divide sufletul, il ramifica, il vopseste in prea multe nuante de gri - petrol, pentru ca in cele din urma sa se reintregeasca: drumul spre un alt oras.

Un cer prea albastru marcheaza blocurile patate de soare, de graffiti, de ploaie, de timp. Case cu acoperisuri acoperite de un strat subtire de praf alb marcheaza iarba, verdele crud. Culori stridente, mult prea stridente pentru acel orasel, cuprind ronduri cu flori, stropite parca si ele in graba cu portocaliu, mov si alb. Cutii de acadele, cutii de tigari, cutii simple, cutii albe, sticle ciobite, toate aruncate in raul de la marginea orasului. Macar sunt colorate. Apa prea curata marcheaza prezenta lor acolo in fiecare clipa, insa... prea evident pentru a fi observat. Cladiri vechi, cladiri noi, acelasi aer de timp lovit de soare in fiecare an. Si inca un an... si inca unul.

Cea mai ingusta strada din orasel, cu cele mai multe magazine cu agrafe, cu cele mai multe boutiq-uri parfumate, cu cele mai multe locuri de a cumpara suveniruri din hartie sau lemn este inghesuita. Magazine, masini, oameni, blocuri, iarba, cosuri de gunoi, plopi de cel putin 4 metri, drumuri inguste printre blocuri, culori reci si culori divine. Prea multe lucruri lugubre si lirice in acelasi loc. Prea multa poezie si estetica a uratului.
Mai mult decat poate duce oraselul cu blocuri patate de soare.