sâmbătă, 31 ianuarie 2009

90th story - orange


Mai erau şi câteva momente ciudate, când nu suporta să vadă colţul unei hârtii îndoit sau când punea pachetele de şerveţele în ordine, după culoare. Se mai întâmpla şi să vorbească fără sens, despre lucruri care de altfel nu îi captau interesul, lucruri pentru care nu avea nici măcar cea mai mică garanţie că ar fi adevărate, dar nu mai prea conta. Becul din camera cu draperiile pe care le adora fără a cântări în mod egal avantajele şi dezavantajele lor se stinse pe jumătate. Probabil a fost destinul care a hotărât ca jumătatea arsă a becului să fie cea de mai aproape de perete. Astfel, lumina se irosea în crizele ei interioare, neputând pricepe de ce particulele ei portocalii se pierdeau în primul strat de pudră de pe peretele îngheţat cu ani în urmă. Nu avea nici cel mai mic sens să mai lase lumina aprinsă, ea luminând aşadar o mică parte a camerei, lăsând ceea ce era important în întuneric. Dar, evident, Amelie nu făcea vreun efort pentru a rezolva problema becului, deşi se vedea prea clar cum acesta făcea totul intenţionat. Jumătatea lui ce încă lumina era delimitată de o dungă clară de partea alb-negru, ca şi când cineva n-ar fi avut timpul necesar să înveţe toate secretele unui program celebru de editat. Amelie evident nu observă, lăsând becul în liniştea lui ce urla la temperatură proprie ridicată. I se părea uneori că aude sunete înfundate ce şoptesc – în realitate – insulte la adresa ei, dar Amelie era prea romantică sau vroia să fie aşa. Credea că i se pare şi vroia să i se pară, recunoscând faţă de ea însăşi că şi-ar dori să îi şoptească cineva ceva. Apoi ofta ridicol de teatral şi trântea cartea, privind tavanul pentru câteva secunde şi, observând umbrele cauzate de draperii, îşi dădea încă o dată seama cât de mult le iubea.
___________________
P.S: Happy Birthday :*

duminică, 25 ianuarie 2009

59th story - fragment dintr-o carte


* un fragment si o poza, care mi-au placut mult (o carte si deviant):

"O voi intalni oare pe Maga? De-atîtea ori fusese de-ajuns să mă apropii, venind pe rue de Seine, de arcada ce dă spre Quai de Conţi pentru ca, îndată ce lumina de culoarea scrumului şi a măslinei care pluteşte peste fluviu îmi îngăduia să desluşesc contururile, să-i şi văd silueta zveltă profilîndu-se pe Pont des Arts, uneori plimbîndu-se de la un capăt la celălalt al podului, alteori sprijinită de balustrada de fier, aplecată deasupra apei. Şi era atît de firesc să trec strada, să urc treptele podului, să o apuc pe mijlocul său îngust şi să ajung lîngă Maga, iar ea zîmbea deloc surprinsă, convinsă ca şi mine că o întîlnire întîmplătoare era lucrul cel mai puţin întîmplator în vieţile noastre, şi că oamenii care-şi dau întîlniri exacte sînt dintre aceia care au nevoie de hîrtie liniată pentru a-şi scrie sau care apasă tubul cu pastă de dinţi numai din partea de jos.
Acum însă nu cred să mai fie pe pod Chipu-i gingaş cu piele străvezie s-o fi ivind pe sub portalurile vechi de prin ghetoul din Marais, o fi stînd la taifas cu vreo vînzătoare de cartofi prăjiţi sau o fi mîncînd un crenvurşti fierbinte pe Boulevard de Se"bastopol. Am urcat totuşi pe pod, iar Maga nu era. Maga nu-mi mai ieşea acum în cale şi, cu toate că ştiam amîndoi unde locuia celălalt, fiecare ungher din camerele noastre de studenţi improvizaţi la Paris, fiecare ilustrată ce deschidea o ferestruică Braque sau Ghirlandaio sau Max Ernst încadrată în rama-i ieftină pe tapetul ţipător, nu ne-am fi căutat acasă. Preferam să ne întîlnim pe pod, pe terasa unei cafenele sau ghemuiţi lîngă vreo pisică de prin Cartierul Latin. Umblam fără să ne căutăm, dar ştiind că umblam ca să ne găsim. Oh, Maga, fiecare femeie care-ţi seamănă era parcă învăluită de o linişte asurzitoare, o pauză tăioasă şi cristalină ce se năruia pînă la urmă jalnic, ca o umbrelă udă închizîndu-se. Şi fiindcă veni vorba de umbrelă, cred că-ţi mai aduci poate aminte, Maga, de umbrela aceea veche pe care-am aruncat-o într-o rîpă dm parcul Montsouris, într-un asfinţit îngheţat de martie. Am aruncat-o fiindcă o găsiseşi în Place de la Concorde, era cam ruptă şi-ai mai folosit-o încă multă vreme, mai cu seamă ca s-o înfigi în coastele celor din metrou şi de prin autobuze, veşnic stîngace şi distrată, cu gîndul aiurea sau la micul desen pe care-l alcătuiau două muşte pe plafonul vagonului, iar în seara aceea s-a dezlănţuit o aversă şi tu ai vrut să-ţi deschizi mîndră umbrela cînd dădeam să intrăm în parc, şi în mînă ţi s-a iscat un prăpăd de fulgere reci şi nori negri, zdrenţe de pînză sfîşiată cădeau printre sclipiri de spiţe frînte, iar noi rîdeam ca nebunii pe cînd ploaia ne uda pînă la piele, gîndindu-ne că o umbrelă părăsită într-o piaţă se cuvenea să moară demn într-un parc, că nu putea intra în ciclul înjositor al lăzii de gunoi sau al rigolei; atunci eu am strîns-o cum am putut mai bine, am dus-o amîndoi sus pe colina din parc, lîngă podeţul peste calea ferată, şi de acolo am aruncat-o opintindu-mă din răsputeri în străfundul rîpei cu iarbă umedă în timp ce tu slobozeai un strigăt în care mi s-a părut că recunosc un fel de blestem de walkirie. Şi pe fundul rîpei se cufundă ca un vas pe care-l înghit apele verzi, apele verzi şi tumultoase, la mer qui est plus felonesse en ete qu'en hiver, valul perfid, Maga, aşa cum le-am tot înşirat îndelung, îndrăgostiţi de Joinville şi de parc, îmbrăţişaţi şi aidoma unor copaci uzi sau unor actori de cinema dintr-un film maghiar mizerabil. Şi a rămas acolo între ierburi, măruntă şi neagră, ca o insectă strivită cu piciorul Şi nu se mişca, nici unul din resorturile ei nu se mai încorda ca înainte S-a zis cu ea. Gata Oh, Maga, şi ce trişti mai eram!
Ce căutam eu pe Pont des Arts ? Mi se pare că în joia aceea de decembrie aveam de gînd să trec pe malul drept, şi să beau nişte vin în cafeneaua micuţă de pe rue des Lombards unde madame Leonie îmi ghiceşte în palmă, văzînd tot felul de călătorii şi surprize. Nu te-am dus niciodată acolo ca să-ţi citească madame Leonie în palmă, mi-a fost poate frică să nu desluşească cine ştie ce adevăr despre mine, căci totdeauna ai fost o oglindă îngrozitoare, o cumplită maşină de repetiţii, şi ceea ce noi am numit dragoste n-a fost poate nimic altceva decît atît, eu stînd în picioare în faţa ta, cu o floare galbenă în mînă, şi tu ţinînd două luminări verzi, iar timpul ne sufla pe chip o ploaie molcomă de renunţări şi despărţiri şi bilete de metrou. Aşa că nu te-am dus niciodată la madame Leonie, Maga; şi ştiu, mi-ai spus-o chiar tu, că nu-ţi plăcea să te văd intrînd în mica librăne de pe rue de Verneuil, unde un bătrîn gîrbovit face mii de fişe şi ştie tot ce se poate şti în materie de istoriografie. Te duceai acolo să te joci cu pisica, şi bătrînul te lăsa să intri şi nu-ţi punea nici o întrebare, mulţumit că din cînd în cînd îi dădeai cîte o carte de pe rafturile de sus. Şi te încălzeai la soba lui cu burlan mare negrii şi nu-ţi plăcea să aflu că te duci să stai acolo lîngă sobă. Dar toate acestea trebuiau spuse la vremea lor, numai că-i tare greu să precizezi cînd vine vremea aceea, şi chiar şi acum, cînd stau cu coatele pe balustrada podului şi mă uit cum trece un şlep de culoare bordo, minunat ca un cărăbuş uriaş şi strălucind de curăţenie, unde o femeie cu şorţ alb întinde rufe pe o sîrmă la prora, privesc ferestruicile vopsite în verde cu perdeluţe Hănsel şi Gretel, chiar şi acum, Maga, mă întrebam dacă tot ocolul ăsta are vreun rost, căci pentru a ajunge pe rue des Lombards ar fi fost mai bine să traversez Pont Saint Michel şi Pont au Change. Dar dac-ai fi fost astă seară aici, ca în atîtea alte rînduri, aş fi ştiut că ocolul a avut rost, pe cînd aşa îmi sporesc eşecul numindu-l ocol. Prin urmare, după ce aveam să-mi ridic gulerul canadienei, trebuia să-mi văd de drum pe chei, pînă în zona marilor magazine care se termină la Châtelet, să trec pe sub umbra violetă a turnului Saint Jacques şi s-o iau în sus spre strada mea, cu gîndul la faptul că nu te-am găsit şi la madame Leonie."

marți, 20 ianuarie 2009

58th story - dogs run

obs! pentru cine va citi:
- mai intai, priveste imaginea cu privire defocalizata;
- apoi citeste textul in tonalitatea: "uhuuum...".


despre ce scriu oamenii atunci cand asculta Korn featuring Amy Lee si cand incearca sa invete pentru teza de la latina? perfect match. niciodata nu mi-am dorit cu atat de multa ardoare sa lipesc hartii pe pereti. este un sentiment foarte hippy si totusi greu de descris. sau ce se intampla cand incepi sa joci age of empires 1 (!) ... in loc sa inveti la latina. :-? imi dau seama ca sunt inconjurata de hartii si mi-as dori sa le lipesc pe toate pe peretii din camera mea PORTOCALIE!! de ce in restul casei este o temperatura normala, iar aici e mai frig? nu pot gasi nici macar cea mai mica explicatie logica. am vazut o emisiune cute pe zone reality in care un tip, care avea in jur de 70 de ani, dupa ce relata cu cata bucurie abia asteapta sa ajunga in cer, ca sa isi reintalneasca prietenii, parintii si vecinii, spunea ca el poate dovedi ca atunci cand intr-o camera este frig exista un spirit acolo. si, bineinteles, freakin' predictable, cel care ii lua mirificul interviu l-a intrebat ce ar trebui sa se faca intr-o situatie de o asemenea... "ciudatenie". iar batranelul simpatic a raspuns: pai il rogi frumos, pe spirit, sa plece de acolo.

asadar... dupa ce ca nu am invatat inca nimic la latina, ca am pregatit deja foile si biletelele si alte obiecte din jur ce ar arata "la fel de bine" pe perete si dupa ce ca folosesc cacofonia asta enervanta, imi mai e si somn si este doar 20.52, ma gandesc k s-ar putea sa fie un SPIRIT IN CAMERA CARE S-A INSTALAT AICI SI NU VREA SA PLECE DECAT DACA IL ROG FRUMOS?!?!


oare chiar trebuie sa ascult Damien Rice acuma? melodiile lui ma fac sa ma simt ca si cand as fi undeva printre niste casute mici si albe si astept sa vad pe cineva care sa vina sa le coloreze. imi plac vreo trei melodii. dar tot nu scap de senzatia casutelor si a pictorului. aaaa da, o da, mi-am amintit. nu pot sa inteleg care este mesajul profund a micii povestioare de pe spatele caietelor cu Toffy si Joy. : am avut mai demult curiozitatea - total neintemeiata - de a citi povestioara minune si de a ramane cu sechele pe viata. ar trebui sa ii bucure pe bietii copii? doamne dumnezeule, pe mine m-ar speria aceasta "maine este prima zi de scoala pentru Toffy si Joy" mai tare decat daca as vedea un profanator de morminte care vine spre mine si ma intreaba zambind "hey, ice-cream?" dar ma rog, nu-i aia ideea, ideea este ca am plecat sa invat la latina.


"And the dogs, they run
in the good, good morning sun."


sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Pyotr - 03.


Hello and welcome back. He is, as you all know, Pyotr. Nothing important happened to him, he is just a restless young ...man, sleeping, dreaming at Wonderland and waiting for the sunshine.







A new character, Zigfried. He is Pyotr's new room-mate. Zigfried is nice. They're very good friends now.




They visit museums together.




They travel together.



They watch TV together.


And they drink coffee together.








The third episode starts on a fine happy day but, unfortunately, a cloudy one for poor Zigfried.





















After a few minutes...










And so she left, but...




At home...








Home again...

duminică, 11 ianuarie 2009

Pyotr


Pyotr at PimP My Ride (:-"....)

sâmbătă, 3 ianuarie 2009

57th story - stranger by the minute



" Stii, stau si ma gandesc ce caut eu aici, in corpul asta pe care nici macar nu il stiu, despre care habar n-am daca este al meu. De ce am chipul asta, cand tenul mi-l simt uscat si fara trasaturi? De ce privesc prin ochi de alta nuanta? De ce imi scriu viata, pentru ca apoi sa imi urmez cu strictete scenariul, sub un microscop? Joc roluri imposibile, ma incurc in replici, ma impiedic in culorile decorului pe care nu l-am vazut pana acum, compunandu-mi apoi o continuare din replici scurte. Ma leg singura cu sfori deja incurcate, subtiri, pe care nu indraznesc sa le rup. Sunt mai laşă ca proprii-mi ochi, care refuza categoric sa ma priveasca si sa recunoasca, astfel, ca arat diferit. Vad un om incalcindu-se in radacinile unor copaci, radacini iesite din pamant, ale caror umbre sunt proiectate pe un ecran alb cu mici fisuri cenusii. Nu ajung la cirese, nici macar la frunzele cu capete plecate si ma innebuneste sunetul degetelor mele batand tactul in masa asta din lemn sau din ce o fi."

Si, Amelie, taci!
Stiu si eu ca poza nu se potriveste cu fragmentul.
Plus multe altele.